De genomineerden IJmond Duurzaam! Award

Omgevingsdienst IJmond reikt deze award jaarlijks uit aan een bedrijf dat door de hele bedrijfsvoering heen heel bewust kiest voor duurzaam ondernemen. De genomineerden voor dit jaar zijn De Noord-Hollandse Bierbrouwerij uit Uitgeest, Natural Plastics uit Heemskerk en We Love the Planet uit Beverwijk.

De genomineerden laten alle drie zien hoe belangrijk en logisch het is om nu door te pakken op duurzaam ondernemen. Alle drie de genomineerden laten zien hoe duurzame ondernemen leidt tot bijzondere producten. Een jury bestaande uit wethouder en ondernemers, waaronder de winnaar van vorig jaar, bepaalt wie op 26 november de IJmond Duurzaam Award in ontvangst mag nemen.

De Noord-Hollandse Bierbrouwerij

De Noord-Hollandse Bierbrouwerij richtte in 2012 een eigen productie-brouwerij op in Uitgeest. In 2018 verhuisde de brouwerij naar de jachthaven van Uitgeest. Vanuit de nieuwe brouwerij in Uitgeest worden, op kleine schaal, ruim 150 soorten bier gebrouwen; eigen bier en bier in opdracht. De brouwerij is ook te ‘huur’. Zo krijgen bierbrouwerijen zonder eigen apparatuur de mogelijkheid om hun bieren, samen met de Noord-Hollandse Bierbrouwerij, te brouwen.

Brouwen via stoom
Bijzonder aan de brouwerij is dat het bier wordt gebrouwen op basis van stoom. De stoomgenerator werkt op basis van biomassa en de basis van biomassa ligt in de afvalproducten bierborstel en pallets. Op deze manier koppelt de brouwerij de afvalstroom en de energiestroom aan elkaar. Ook warmte die in het proces vrijkomt, wordt verderop weer ingezet. Zo wordt water verwarmd in de warmtewisselaar van de koeling van de wort. Maar ook de warmte de vrijkomt bij het koelen van de producten in de koelcel wordt hergebruikt. Bijvoorbeeld om de ruimte te verwarmen waar de navergisting plaatsvindt. Slechts een greep uit de maatregelen waarmee het bedrijf op duurzame wijze bier brouwt.

Heel normaal
Kees Schouten: “Afgelopen jaren is het aantal brouwerijen enorm gestegen. Op de markt zie je dat de prijzen onder druk staan. Ik moet dus kostenefficiënt produceren en dat lukt. Door rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen en te kiezen voor (onafhankelijke) lange termijn investeringen probeer ik slim te investeren. In de praktijk betekent dat dat ik kies voor duurzame maatregelen, omdat dat steeds weer de meest logische maatregelen zijn. Daarmee laat ik zie dat als je financieel gezond wilt ondernemen, duurzaam ondernemen niet meer valt te ontkennen. Het moet normaal worden.”

www.dnhbb.nl

Natural Plastics

Een bezoek aan een bijeenkomst over de plastic soup veranderde het leven van Bert van Vuuren. “Het greep mij aan welke impact ons gebruik van plastic op onze aarde heeft.” Hij was vastbesloten hier een positieve bijdrage aan te leveren. Met succes. Natural Plastics ontwerpt, fabriceert en vermarkt producten die geen schade aanbrengen aan de natuur. De producten vinden hun oorsprong in reststromen van de agri- en tuinbouw. Inmiddels werkt Natural Plastics samen met meer dan 25 gemeenten in heel Nederland.

Sustainable Hero Award
Met één van deze producten, de ondergrondse boomverankering, was Natural Plastics eerder al succesvol. In 2012 won het bedrijf de Sustainable Hero Award. Deze innovatie, aangevuld met bijbehorende producten van biokunststof zoals: drainage, watergietranden, maaibescherming, wortelbegeleiding, bamboebescherming, draagt bij aan de biobased economy en aan duurzaamheid, omdat afval wordt hergebruikt en de materialen in de bodem worden afgebroken. Directeur Bert van Vuuren: ”Ik zie nog veel ondernemers die zich focussen op de kostprijs, maar niet kijken naar de impact van een product op de natuur. Ik wil daar met mijn producten verandering inbrengen.”

Green Deal
Natural Plastics helpt organisaties ook bij de noodzakelijke transitie. Als co-creator van de methode Magneet, een doordacht 4 stappenplan, worden organisatie geholpen om  succesvol de transitie te maken naar een circulair/ biobased organisatie. “Van duurzaam communiceren naar duurzaam realiseren”. De methode Magneet ligt ook aan de basis voor een Green Deal. Een Green Deal die de toepassing van biobased producten in de openbare ruimte moet versnellen. Inmiddels zijn er onder deze Green Deal Biobased Producten voor Openbare Ruimte meer dan 50 projecten gerealiseerd.

www.naturalplastics.nl

We Love The Planet

We Love The Planet is een nieuwkomer in onze regio. Het bedrijf produceert 100% natuurlijke deodorants, geurdiffusers en geurkaarsen. Sinds de start, tweeëneenhalf jaar geleden, verkoopt We Love The Planet haar producten op dit moment in meer dan 21 landen. Directeur Paul Klomp: “Bij We Love The Planet staan wij erop om bij elk product dat wij maken, elke bestelling die wij inpakken, elke handeling die wij verrichten de meest natuurlijke en verantwoorde manier te kiezen. We laten je op een bewuste manier genieten met steeds dezelfde gedachte: We Love The Planet!”

Vegan deo
De crème deodorant van We Love The Planet bestaat alleen uit 100% natuurlijke ingrediënten en is biologisch gecertificeerd. Daarnaast staat het bedrijf uit Beverwijk ook voor het gebruik van milieuvriendelijke, herbruikbare of volledig recyclebare verpakkingen. Via dit totaalpakket draagt We Love The Planet haar steentje bij aan een betere wereld voor iedereen. Maar de lat ligt hoger. “Wij zijn elke dag op zoek naar hoe we ons product kunnen verbeteren en verduurzamen. Zo werken wij op dit moment aan een vegan deodorant, waarbij wij ook geen gebruik meer zullen maken van dierlijke ingrediënten.”

IJmond werkt
Sinds dit jaar werkt We Love The Planet vanuit een energiezuinige kantoorpand op bedrijventerrein Kagerweg en bouwt zo verder aan haar ambassadeurschap. Alle energie die nodig is voor de productie wordt opgewekt uit water- en zonne-energie. “Doordat we nu zelf produceren, kunnen we onze producten ook tegen een aantrekkelijke prijs aanbieden. Het was voor ons ook direct een kans om een samenwerking aan te gaan met IJmond Werkt!. Een van onze collega’s is nu gedetacheerd via IJmond Werkt!”.

www.welovetheplanet.nl

BACK