Genomineerden IJmond Duurzaam Award bekend

Op dinsdag 14 november wordt, tijdens het ondernemersnetwerkevent IJmond Onderneemt, de IJmond Duurzaam Award uitgereikt. De IJmond Duurzaam Award wordt jaarlijks uitgereikt aan het bedrijf dat duurzaam ondernemen zo optimaal mogelijk heeft geïntegreerd in de eigen bedrijfsvoering. De bijeenkomst vindt plaats in de A9 Studio’s Uitgeest.

Dit jaar: een proeftuin, een voorloper en de enige in de regio

Parlevliet & Van der Plas

“Locatie IJmuiden is de innovatieve proeftuin”

De vestiging in IJmuiden is toonaangevend in het totale netwerk aan bedrijven binnen Parlevliet & Van der Plas, een koploper mogen we wel zeggen. “Eens in de zoveel tijd hebben we een bijeenkomst met hoofden technische dienst. Ze komen hier graag kijken naar onze duurzame ideeën”, aldus Van Duijn. Vanuit IJmuiden worden de maatregelen uitgerold over het land, maar ook naar het buitenland. “Gaandeweg hebben we steeds meer ontdekt en zijn steeds meer mensen enthousiast geworden. Ook andere bedrijven komen bij ons kijken.”

Timboektoe

“Ik wil gasten de duurzame gedachte meegeven zonder het ze op te dringen”

Al jaren werkt strandpaviljoen Timboektoe zo veel mogelijk duurzaam. Zo hebben ze bijvoorbeeld inmiddels het gouden keurmerk van Green Key. Met de bouw van het nieuwe paviljoen kregen zij de kans om dit ook door te voeren in het pand. Eigenaar Jonathan Michielen: “Ik wil mijn footprint verminderen en de wereld goed achterlaten. We hebben zonnepanelen op het dak, verwarmen ruimtes met hitte van onder andere keukenapparatuur en we zijn vooral meer vegetarische en veganistische gerechten op de kaart gaan zetten. Dat scheelt het meest.”

Geïnspireerd door Aloha, die vorig jaar de IJmond Duurzaam Award in ontvangst nam, en met een gezond gevoel voor competitie gaf hij zich op voor nominatie. “Ik vind het leuk om bezoekers te enthousiasmeren en ze er op te wijzen dat kleine stapjes ook helpen, zoals vaker vegetarisch eten”, vertelt Michielen. Zijn personeel, dat vaak al van jongs af aan bij Timboektoe werkt, krijgt deze filosofie ook mee. “Ik weet dat duurzaamheid tijd en moeite kost, maar het is het volgens mij echt waard.”

Abelia Fleuristen

“Enige met ‘Goud’ in de IJmond”

Abelia is de laatste jaren volop bezig met eerlijke inkoop, duurzaamheid, recycling en verminderen van energieverbruik. Terwijl ze vorig jaar nog het Zilver certificaat ‘Barometer Duurzame Bloemist’ behaalden, hebben ze zich dit jaar alweer ontwikkeld tot Goud. En daarmee zijn ze de enige met dit niveau keurmerk in de IJmond. Eigenaar Harald Heijmerikx: “Het percentage duurzame inkoop ligt hoger dan vorig jaar en we hebben nu nog meer led geïnstalleerd. Het is vooral belangrijk dat het in je eigen toko leeft, daarna kun je steeds een stapje verder en hoger.” Zo is hij ook niet bang om anderen te vragen wat zij dan precies aan duurzaamheid doen. “Ik vraag op de man af wat een bedrijf aan duurzaamheid doet, dat geeft interessante reacties.”

Abelia werkt waar mogelijk met gecertificeerd duurzame bloemen, zoals MPS A en Fairtrade Flowers. Het afval van Abelia wordt al jaren gescheiden. Karton en kunststof gaat retour naar de veiling, groenafval wordt apart verzameld, net als restafval. “Laatst kwam de buurman vragen of hij ons karton mocht hebben om spullen in te versturen, dat is nog leuker dan wegbrengen.” Voor de toekomst ziet Heijmerikx nog meer ontwikkelingen voor zich, momenteel is hij bezig met het onderzoeken van de opties met zonnepanelen. “En we zijn een samenwerking aangegaan met andere bloemisten onder de naam FLORANL, hier binnen is het delen van kennis over duurzaamheid een belangrijk punt.

Wat is jouw drive?

Het thema van IJmond Onderneemt 2017 luidt ‘Wat is jouw drive?’. Want waarom willen ondernemers altijd innoveren, bijdragen aan de maatschappij, zo duurzaam mogelijk werken en produceren? Om in de huidige maatschappij staande te blijven is het nodig om je te ontwikkelen en te zorgen dat je opvalt: iets wat de genomineerden voor de IJmond Duurzaam Award 2017 zeker doen.

IJmond Onderneemt

Tijdens het ondernemersnetwerkevent IJmond Onderneemt worden in totaal drie Awards uitgereikt. Naast de IJmond Duurzaam Award, worden ook de IJmond Werkt! Award en de IJmond Onderneemt Award uitgereikt. Binnenkort worden voor laatstgenoemde Awards de genomineerden bekendgemaakt. Meer informatie vindt u op www.ijmondonderneemt.nl. Op deze website kunnen ondernemers zich ook aanmelden voor de uitreiking. Hoofdsponsor van het event is Rabobank IJmond, ook GreenBiz IJmond sponsort het event.

BACK