De genomineerden IJmond Onderneemt! Award

Montarent Bouwlogistiek

Het Beverwijkse Montarent Bouwlogistiek BV is marktleider in verkoop en verhuur van snelmontage torenkranen. ‘Bovendien hebben we dit jaar een innovatieprijs gewonnen. Dit voor de ontwikkeling van twee speciale machines voor het verminderen van fysieke belasting in de bouw’, aldus een trotse directeur Cor Koopmans.

Slijptechniek IJmond

Als Slijptechniek IJmond gereedschappen moet herslijpen, zeggen klanten na afloop vaak: ‘Onze gereedschappen doen het nu nóg beter dan toen we het nieuw hadden aangeschaft.’ ‘Topkwaliteit leveren is dan ook één van onze speerpunten’, aldus directielid Annemiek Putter-Opgelder.

NVD Beveiligingen

Samenwerken aan een veilige woon-, werk- en leefomgeving. Dat is wat de NVD Beveiligingsgroep al ruim een eeuw verzorgt. Met de verwerking van liefst 300.000 alarmmeldingen per dag, behoort het Haarlemse bedrijf tot de top-4 marktspelers in Nederland. ‘Wij begonnen met surveillance’, zegt algemeen directeur Patrick van der Leelie. ‘Destijds liepen onze mensen op de fiets controlerondes bij particulieren en bedrijven. Als een soort wijkwacht. Die tak van sport beoefenen we nog steeds.’


De genomineerden IJmond Werkt! Award

Mastermate Zwagre

De jury nomineert Mastermate Zwager omdat zij vooral kijken naar wat iemand wel kan en niet naar wat iemand niet kan. Hierdoor is men in staat een positieve werksfeer te creëren.

Tata Steel

Tata Steel kan rekenen op sympathie van de jury omdat zij met de komst van de Participatiewet “Bureau Inclusief” hebben opgericht. Via deze afdeling worden participatiemedewerkers geplaatst op gecreëerde banen bij allerlei verschillende afdelingen binnen Tata Steel.

Tiebies

De jury is onder de indruk van Tiebies omdat dit relatief kleine familiebedrijf plek biedt aan maar liefst 3 monteurs van IJmond Werkt!. De jobcoach heeft de mannen de afgelopen maanden echt in positieve zin zien veranderen.


De genomineerden IJmond Duurzaam! Award

Parlevliet & Van der Plas

De vestiging in IJmuiden is toonaangevend in het totale netwerk aan bedrijven binnen Parlevliet & Van der Plas, een koploper mogen we wel zeggen. “Eens in de zoveel tijd hebben we een bijeenkomst met hoofden technische dienst. Ze komen hier graag kijken naar onze duurzame ideeën”, aldus Van Duijn. Vanuit IJmuiden worden de maatregelen uitgerold over het land, maar ook naar het buitenland. “Gaandeweg hebben we steeds meer ontdekt en zijn steeds meer mensen enthousiast geworden. Ook andere bedrijven komen bij ons kijken.”

Timboektoe

“Ik wil gasten de duurzame gedachte meegeven zonder het ze op te dringen”

Al jaren werkt strandpaviljoen Timboektoe zo veel mogelijk duurzaam. Zo hebben ze bijvoorbeeld inmiddels het gouden keurmerk van Green Key. Met de bouw van het nieuwe paviljoen kregen zij de kans om dit ook door te voeren in het pand. Eigenaar Jonathan Michielen: “Ik wil mijn footprint verminderen en de wereld goed achterlaten. We hebben zonnepanelen op het dak, verwarmen ruimtes met hitte van onder andere keukenapparatuur en we zijn vooral meer vegetarische en veganistische gerechten op de kaart gaan zetten. Dat scheelt het meest.”

Geïnspireerd door Aloha, die vorig jaar de IJmond Duurzaam Award in ontvangst nam, en met een gezond gevoel voor competitie gaf hij zich op voor nominatie. “Ik vind het leuk om bezoekers te enthousiasmeren en ze er op te wijzen dat kleine stapjes ook helpen, zoals vaker vegetarisch eten”, vertelt Michielen. Zijn personeel, dat vaak al van jongs af aan bij Timboektoe werkt, krijgt deze filosofie ook mee. “Ik weet dat duurzaamheid tijd en moeite kost, maar het is het volgens mij echt waard.”

Abelia Fleuristen

“Enige met ‘Goud’ in de IJmond”

Abelia is de laatste jaren volop bezig met eerlijke inkoop, duurzaamheid, recycling en verminderen van energieverbruik. Terwijl ze vorig jaar nog het Zilver certificaat ‘Barometer Duurzame Bloemist’ behaalden, hebben ze zich dit jaar alweer ontwikkeld tot Goud. En daarmee zijn ze de enige met dit niveau keurmerk in de IJmond. Eigenaar Harald Heijmerikx: “Het percentage duurzame inkoop ligt hoger dan vorig jaar en we hebben nu nog meer led geïnstalleerd. Het is vooral belangrijk dat het in je eigen toko leeft, daarna kun je steeds een stapje verder en hoger.” Zo is hij ook niet bang om anderen te vragen wat zij dan precies aan duurzaamheid doen. “Ik vraag op de man af wat een bedrijf aan duurzaamheid doet, dat geeft interessante reacties.”

Abelia werkt waar mogelijk met gecertificeerd duurzame bloemen, zoals MPS A en Fairtrade Flowers. Het afval van Abelia wordt al jaren gescheiden. Karton en kunststof gaat retour naar de veiling, groenafval wordt apart verzameld, net als restafval. “Laatst kwam de buurman vragen of hij ons karton mocht hebben om spullen in te versturen, dat is nog leuker dan wegbrengen.” Voor de toekomst ziet Heijmerikx nog meer ontwikkelingen voor zich, momenteel is hij bezig met het onderzoeken van de opties met zonnepanelen. “En we zijn een samenwerking aangegaan met andere bloemisten onder de naam FLORANL, hier binnen is het delen van kennis over duurzaamheid een belangrijk punt.

BACK